0491 52 00 61 info@lifexperience.be

EEN KEERTJE ZONDER SPIERPIJN DE PISTE AF? BEREID JE VOOR OP DE WINTERSPORT!

Tijdens een wintersportvakantie ben je vaak de hele dag buiten en het grootste gedeelte van de dag ook lekker aan het skiën of snowboarden. Zo’n hele dag sporten is iets wat je normaal niet dagelijks doet. We hebben het dan ook allemaal wel een keer gehad, ‘enorme’ spierpijn na zo’n dag skiën of snowboarden. Maar, daar heb je natuurlijk helemaal geen trek in, zeker niet als je nog een hele wintersport te gaan hebt. Daarom vereist het enige voorbereiding om zo fit mogelijk op de piste te staan. Hoe fitter je op de piste verschijnt, hoe meer je kunt genieten en des te kleiner de kans op blessures. In deze blog vertellen we je hoe je sneeuwfit wordt én blijft, zodat je volop van je wintersport kunt genieten.

WAAROM SNEEUWFIT WORDEN ÉN BLIJVEN?

Waarom is het nou zo belangrijk om fit op wintersport te gaan? De voornaamste reden is dat wanneer je sneeuwfit bent, de kans op blessures aanzienlijk kleiner is. Tijdens het skiën of snowboarden gebruik je andere spieren dan dat je normaal in het dagelijks leven gebruikt, waardoor deze al snel overbelast kunnen raken. Niemand zit erop te wachten om na één dag op de piste af te moeten haken wegens te veel spierpijn en kleine pijntjes. Daarnaast sport je over het algemeen niet zo lang achter elkaar als dat je op de piste staat. Hierdoor is het heel belangrijk om aan je uithoudingsvermogen te werken en de spieren die je tijdens wintersport gebruikt goed te trainen.

Daarnaast is de luchtvochtigheid in de bergen anders dan we gewend zijn. Hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. In eerste instantie raak je hierdoor sneller vermoeid dan normaal, maar wanneer je uithoudingsvermogen goed op pijl is, ondervinden de meeste wintersporters hier geen hinder van. Om het tekort aan zuurstof enigszins te compenseren, zal je lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Deze rode bloedlichaampjes zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof vanuit je longen naar je spieren en daarna voeren ze de afvalstoffen uit je spieren af. Kortom, bij een goede conditie en een goed uithoudingsvermogen zul je minder last van spierpijn krijgen.

HOE WERKT SPIERPIJN?

Er zijn twee soorten spierpijn: vroege spierpijn en verlate spierpijn. Vroege spierpijn ontstaat tijdens of net na de inspanning van je spieren en wordt veroorzaakt door verzuring in de spieren. De oorzaak is dat de spier zijn melkzuur niet meer kwijt kan, wat resulteert in een ophoping en dat voelt aan als spierpijn.

Verlate spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur na de inspanning en wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels. Waarschijnlijk denk je nu ‘Scheurtjes? Dat zal wel slecht voor je zijn!’, maar gelukkig is dit niet zo. Sterker nog, het is goed voor je! Want bij het herstel van deze spierscheurtjes ontstaat een supercompensatie. Dit houdt in dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting. Deze spierpijn is dus goed voor je! Het is alleen niet fijn als dit gebeurt tijdens de wintersport, want je kunt er wel vijf tot zeven dagen last van hebben.

Verder kun je ook spierpijn krijgen door van een warme naar een koude omgeving te gaan, dus wintersporters opgelet!

VOORKOM SPIERPIJN MET DEZE SNEEUWFIT OEFENINGEN

Nu je weet hoe het werkt vraag jij je waarschijnlijk af: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik geen spierpijn meer krijg?’ Of je nu al regelmatig sport of juist helemaal niet, in beide gevallen is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de wintersport. De belasting op de spieren moet geleidelijk worden opgebouwd, dus zorg ervoor dat je spieren al gewend zijn aan de belasting die ze bij de wintersport ook zullen ondervinden.

Dit betekent dat je oefeningen moet doen die zoveel mogelijk de skibewegingen imiteren. De oefeningen kunnen gewoon thuis in de woonkamer worden gedaan, dit hoeft niet per se in de sportschool. Probeer vanaf drie maanden voor de vakantie wekelijks zo’n twee keer oefeningen te doen die gericht zijn op de benen en de ‘core’. Tijdens het skiën en snowboarden wordt er veel van je benen geëist, vandaar de focus op de benen. De ‘core’ is het centrum van je lichaam, denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral bij het draaien en het overeind komen.